Sazby hypoték v červnu pokračovaly v dalším poklesu

Sazby hypoték v červnu pokračovaly v dalším poklesu

9.7.2020 - Hypotéky stále zlevňují. Během června sazby svých hypoték postupně snížila Komerční banka, Raiffeisenbank, Moneta Money Bank, mBank a Equa Bank. Opačným směrem se vydaly pouze sazby Oberbank. Titulní index GOFI 70 mapující napříč všemi bankami nabídkové sazby hypoték pokrývajících maximálně 70 % hodnoty nemovitosti (LTV) klesl v červnu z květnových 2,29 % na 2,13 %.

Výrazný pokles mají za sebou i hypotéky nad 80 %. Index GOFI 85 spadl z 2,85 % na 2,60 %. K zásadnímu posunu pak došlo cenotvorby úvěrů s LTV do 90 %. Díky uvolnění limitů LTV ze strany ČNB klesla průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 90 % meziměsíčně o 35 setin procentního bodu. Z květnových 3,04 % klesl index GOFI 90 hluboko pod 3 procenta na 2,69 %.

Pro další vývoj úrokových sazeb bude určující intenzita konkurenčního soupeření a ochota bank jít se svými sazbami níže. Z pohledu ceny peněz na mezibankovním trhu, který v následujícím grafu ilustruje cena 5letého úrokového swapu, prostor pro pokles stále existuje. Záleží však na každé bance, za kolik je schopná zdroje pro poskytování úvěrů pořídit a s jak velkou rizikovou marží bude při naceňování nově poskytovaných úvěrů počítat.

"Trend poklesu bude podle našeho názoru i nadále pokračovat, ale tempo nejspíše v létě zvolní. Konkurenční boj se zintenzivňuje, a to se bude projevovat větším výskytem sazeb začínajících jedničkou, i když tyto sazby nebudou převládat," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Vývoj úrokových sazeb

Hypotéky se sazbou 1,XY % p. a.
Nabídkovou sazbu pod 2 procenty je v tuto chvíli možné najít v sazebnících 7 bank. Často však banky získání inzerované nejnižší sazby podmiňují sjednáním dalších produktů z nabídky banky (běžný účet, kreditní kartu) nebo spřízněné pojišťovny (majetkové, úvěrové pojištění) nebo se sazba vztahuje jen na refinancování úvěru.  

Aby člověk získal skutečný přehled o tom, za jakých podmínek je možné hypotéku reálně získat, doporučujeme vytipovat si několik bank a podmínky získání úvěru i sazeb si pak u těchto vybraných bank individuálně ověřit nebo svůj výběr a možnosti konzultovat s nezávislým hypotečním poradcem. 

Vztahy mezi úrokovými sazbami


Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procentaZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procenta




Proč je dobré mít v době odkladu splátek hypotéku pod kontrolouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč je dobré mít v době odkladu splátek hypotéku pod kontrolou




Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity




Hypotéky překonaly další rekord. Duben byl nejsilnější měsíc v historii, koronoviru navzdoryZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky překonaly další rekord. Koronoviru navzdory





Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy