Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti

Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti

8.7.2020 - To, co se zdálo ještě před půl rokem nemožné, se stalo realitou. Poslanecká sněmovna dnes schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti. Daň, kterou dlouhodobě kritizují všichni ti, kteří se rozhodli pro nákup nemovitosti, by měla být zrušena. Bude ale potřeba, aby návrh ještě prošel senátem a následně jej podepsal prezident republiky.

Ještě v loňském roce navrhli zrušení daně z nabytí nemovitosti senátoři, ale poslanecká sněmovna tento návrh neschválila. Pro ponechání daně byly paradoxně zástupci strany, která nyní s návrhem na zrušení přišla. Poprvé v letošním roce zazněl návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti od ministryně financí 29. března v diskuzním pořadu televize Prima. Realitní trh, který měla tato zpráva podpořit, se ale paradoxně zastavil. Kupující vyčkávali, jak to nakonec s daní z nabytí nemovitosti dopadne.

Jen o pár dní později ovšem prošel Vládou návrh, že bude daň z nabytí nemovitosti zrušena zpětně. Všechny nákupy nemovitostí, u kterých došlo k podání vkladu do katastru nemovitostí po 1. prosinci 2019 by měly být od daně oproštěny. Vláda navíc 8. června schválila návrh Ministerstva financí odložit úhradu daně z nabytí nemovitosti do 31. 12. 2020.

Aktuální výše daně činí 4 % z kupní ceny nemovitosti nebo z částky uvedené ve znaleckém posudku. Daň se počítá z vyšší částky, tzn. i pokud dojde k uhraně nižší ceny, než jaká je uvedena v posudku, počítá se daň z částky uvedené v posudku.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti by znamenalo velkou úsporu pro všechny kupující. V případě nákupu bytu v hodnotě 3 mil. Kč, což odpovídá nové garsonce v Praze, se jedná o částku 120 000 Kč. U pěti milionového rodinného domu jde o úsporu ve výši 200 000 Kč.

Odpočty úroků z hypoték zůstaly zachovány, ale...
Dnešní hlasování ale nebylo úplně snadné. Velkou diskuzi vyvolal návrh vlády na omezení daňových odpočtů z hypoték. Odpočty úroků z hypoték, ale nakonec zůstaly zachovány. Mělo by ale dojít k snížení limitu odečitatelných úroků z 300 tis. Kč, na 150 tis. Kč, a to u úvěrů sjednaných od 1. 1. 2022. U úvěrů sjednaných do konce roku 2021 zůstane možnost odečtu úroků do 300 tis. Kč a to i pro případ refinancování.

V návrhu zůstává osvobození daně z příjmu z 5 na 10 let
V návrhu zůstává také prodloužení časového testu pro osvobození příjmu z prodeje nemovitosti nesloužící k bydlení vlastníka z 5 na 10 let pro vklady od 1. 1. 2021. 
 

Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti




Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětněZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně




Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila odložení úhrady daně z nabytí nemovitosti. Tentokrát do konce roku




Plánované změny Ministerstva financí, které mohou ovlivnit trh s bydlenímZaujalo vás téma? Doporučujeme
Plánované změny Ministerstva financí, které mohou ovlivnit trh s bydlením




Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?Zaujalo vás téma? Doporučujeme
Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy