Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice

Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice

1.7.2020 - Již na začátku tisíciletí zamířily stovky Čechů do francouzské Provence. Na břehu moře u městeček Narbonne a Gruisanne se tenkrát začalo intenzívně stavět a počet Čechů, který zde zakoupil apartmány, se v průběhu let vyšplhal na několik stovek. Češi si ovšem nenašli cestu pouze k Azurovému pobřeží. Často si pořizovali reality také v Chorvatsku, Itálii či Španělsku.

Nákup apartmánu v jižní Francii byl jpo roce 2000 velmi výhodný. Bylo možné čerpat hypotéku v místní bance. Podmínkou bylo pronajímat určitý počet týdnů v sezóně apartmán turistům. Což se ovšem na druhou stranu vyplatilo. Pronájmem apartmánu se daly hradit splátky hypotéky. Na druhou stranu – proč držet nemovitost u moře celý rok pro sebe, když ji nevyužijete? Investice do takové nemovitosti může mít rychlou návratnost. Stačí si vybrat.

Nákup nemovitosti v zahraničí
Jestliže budete kupovat nemovitost v zahraničí, určitě je dobré zvolit realitní kancelář, která se na prodej a nákup nemovitostí v zahraničí specializuje. Přece jen má nákup nemovitosti v zahraničí svá specifika, a proto je dobré spolehnout se na služby těch, kteří znají jazyk, ale především mají zmapované potřebné předpisy, zákony, ale i místní zvyklosti.

Určitě budete vybírat především podle svých preferencí. Někdo se rád potápí a zvolí moře bohaté přímo u pobřeží na podmořský život, jiný má rád písečnou pláž a mělké moře, další zase rád skáče do vln či surfuje. Určitě rozhoduje také vzdálenost a preferovaný způsob dopravy.

Rozmyslet je třeba si také dobu, po kterou chcete během roku nemovitost využívat. Také pronájem nemovitosti turistům závisí na délce sezóny a kvalitě služeb v příslušné lokalitě. Každopádně ať budete kupovat nemovitost kdekoli, chtějte ji osobně vidět. Realizovat takovou investici na základě fotografií se zásadně nedoporučuje.

Jak si vybrat nemovitost v zahraničí
Oblíbenou lokalitou je Chorvatsko, pro které hovoří snadná dopravní dostupnost, krásné čiré moře a poměrně malá jazyková bariéra. V mnoha turistických destinacích se domluvíte i česky. Vyhledávané je také Španělsko, včetně ostrovů. Širokou paletu nemovitostí nabízí Itálie. V Toskánsku můžete s domem zakoupit dokonce i vinici, kde bude růst vaše vlastní víno.

Velmi zajímavou investiční příležitostí je nyní Bulharsko s krásnými písečnými plážemi. Potenciál této turistické destinace je skutečně velký a počet turistů v oblasti stále narůstá. Investice do nemovitostí jsou aktuálně dobrou volbou a mohou být zárukou vysokého zisku.

Služby realitní kanceláře
Realitní kancelář by měla nabídnout stejnou, ne-li širší škálu služeb, jakou nabízejí realitní zprostředkovatelé v tuzemsku. Určitě by mezi základní služby měly patřit informace o legislativních, daňových a investičních předpokladech koupě a užívání nemovitosti v dané zemi, příprava podkladů ke kupované nemovitosti (výpis z katastru, projektová dokumentace, provozní náklady apod.), příprava a uzavření smluv, včetně jejich překladu a následného vkladu do katastru nemovitostí, zajištění bezpečného převodu kupní ceny, předání nemovitosti, přehlášení energií či pomoc s přihlášením nemovitosti a jejího uživatele na příslušné úřady a instituce.

Realitní kancelář by také v případě zájmu měla doporučit spolehlivou agenturu, která se bude starat o servis a služby spojené s pronájmem zahraniční nemovitosti.

Financování nákupu nemovitosti v zahraničí je ve většině zemí EU možné financovat formou hypotéky od zahraniční banky v zemi, kde se kupovaná nemovitost nachází. Další možností je hypotéka od české banky, ty však vyžadují zástavu ve formě jiné nemovitosti nacházející se na území ČR.

Při pořízení domu v zahraničí je třeba myslet i na to, že nákupem nemovitosti výdaje nekončí. Stejně jako v tuzemsku je třeba počítat nejen s platbami za služby a energie, ale také dle zákonů příslušného státu s dalšími poplatky a daněmi.

Investice do apartmánu či domu u moře je dobrou příležitostí spojit příjemné s užitečným. Kombinace vlastního užívání s pronájmem nemovitosti poskytne oblíbené místo pro dovolenou, a zároveň jistotu návratnosti investovaných prostředků.

Způsobila recese světové ekonomiky pád cen nemovitostí v ChorvatskuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Způsobila recese světové ekonomiky pád cen nemovitostí v Chorvatsku?




Jak je to s realitami na Floridě? Roste o ně zájem!Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak je to s realitami na Floridě?





Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste ChorvatskoZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste Chorvatsko





Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Apartmány na horách či u moře. Relaxace i investice




Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodejZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodej


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy