Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodej

Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodej

14.4.2020 - V posledních letech, vzhledem ke stále větším možnostem cestování do zahraničí, si mladší generace odvykly vyhledávat rekreaci v tuzemsku. A už vůbec ne chaty či chalupy. Proč stále jezdit na jedno místo, když svět je otevřený? Ale pak najednou není. A tak všechno má svá pro i proti.

Právě v době, kdy vzhledem ke koronavirové pandemii musí mnoho lidí zůstat doma a zrušit své plány na zahraniční cesty, se ukazuje, že návrat k domovu nemusí být vůbec špatným řešením. Chaty a chalupy v posledním desetiletí jaksi "vyšly z módy". Jenže když pak v karanténě trávíte krásný jarní čas v malém městském bytě, uvědomíte si, jak by bylo skvělé mít alespoň kousek svého trávníku.

Kdo má možnost být v této době na chatě, chalupě, prostě na venkově, je na tom podstatně lépe. Přece jen vynést si práci na terasu či do zahradního altánku, zahrát si s dětmi fotbal na jednu branku, vymyslet překážkovou dráhu, vás jednak pěkně fyzicky unaví, ale také trochu psychicky nakopne. Určitě víc, než pohled z okna či z malého balkonku na vylidněné město. Ale tak tomu může být každý týden, pokud se rozhodnete koupit si chatu na venkově.

Cestování je poznávání
Dnešní doba přeje cestování. Levné letenky, spousty penzionů a rekreačních středisek, levné a stále více zlevněné nabídky. Poznávání je určitě skvělá věc. Ale má i svá negativa. Pokud vyjíždíte každý týden s celou rodinou, stojí to nemálo peněz. Musíte stále balit a stěhovat všechny potřebné věci. Nejen oblečení, ale i sportovní potřeby, kosmetiku, lékárnu, případně drobné potraviny, pokud jedete do apartmánů bez stravování.

To všechno však v případě chaty odpadá. Tam můžete získat zázemí pro svůj odpočinek. A nejen to. Můžete tam přestěhovat třeba na většinu léta svůj home office a trávit více času se svou rodinou.

Známé místo, známí lidé
Argumentem proti zakoupení rekreační chaty či chalupy bývá často větší finanční i časová zátěž ohledně péče o vlastní nemovitost. Ale na druhou stranu, je to jako s bytem v osobním vlastnictví. Nedáváte peníze nikomu jinému. Vlastnictví nemovitosti přináší ve většině případů zhodnocení finančních prostředků, ne jejich ztrátu. Takže investujete do svého, staráte se o své.

Naopak, jezdit na stejné místo se může proměnit ve výhodu. Znáte místní obyvatele. Víte, kde se dá nakoupit, na koho se obrátit v případě žádosti o pomoc. Děti se seznámí s místními a často se budou těšit na víkendové kamarády. A pokud si vyberete lokalitu s atraktivními turistickými cíli v okolí, budete mít o výlety na několik sezón postaráno.

Neocenitelné soukromí
Mnoho chalupářů a chatařů si často na svých víkendových příbytcích cení nejvíce soukromí. I když pojedete do jakéhokoli hotelu či penzionu, nikde nebudete sami. Při opalování "nahoře bez" nehrozí pohledy nezvaných hostů, při grilování budete mít takové zázemí, jaké si vytvoříte. Pozvete si hosty a budete s nimi trávit čas podle svého, nerušeni cizími vlivy a osobami.

Je pravdou, že když děti odrostou, nebude je ježdění na chatu s vámi bavit. Ale, ruku na srdce, v určitém období je přestane bavit trávit s rodiči volný čas tak jako tak. To je prostě běh života. Na druhou stranu přejde zhruba deset let a na chatu se vrátí se svými partnery a potomky.

Trávit volný čas cestováním po světě je určitě zajímavé. Avšak většinou to nejde každý týden. A tak především pro obyvatele velkých měst se může víkendový dům stát skvělým zázemím pro širokou rodinu a všechny generace.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Nezapomeňte zkontrolovat stav elektroinstalace

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak udělat z chaty rodinný dům

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jakým způsobem a jak často by se měla čistit studna?

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Plot je vizitkou domu. Nezapomínejte na detaily

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
V jakém období je možné stromy pokácet a kdy je potřeba povolení?


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy