Byty opět zdražily. Od začátku roku o 5 procent

Byty opět zdražily. Od začátku roku o 5 procent

6.4.2020 - Vysoká poptávka po vlastním bydlení a dostupné úrokové sazby hypotečních úvěrů stále motivují mnoho lidí k nákupu nemovitosti. Ceny rodinných domů, pozemků a bytů se dostaly na nová maxima. Od začátku roku nejvíce zdražily jednopokojové byty. A jak dopadly další kategorie?

Byty 1+1 a 1+KK patří dlouhodobě k velmi žádaným zejména ze strany investorů. Koupit jednopokojový byt a následně jej projmout je totiž stále výhodnější než investice do bytů velkých výměr. Lepší poměr mezi kupní cenou a výší nájemného totiž znamená mnohem kratší dobu návratnosti než u dvou či třípokojových bytů.

Nejsou to ovšem pouze investoři, kteří vyhgledávají jednopokojové byty, je stále více mladých či starších lidí chtějí bydlet sami. Mladí lidé tráví mnoho času mino domov, ať už v práci, či s kamarády, nebo vyhledávají volnočasové aktivity. Byt je pro ně často pouze místem pro přespání. Starší lidé malé byty vyhledávají často z ekonomických důvodů. Nejen nižší pořizovací cena, ale také nižší měsíční náklady jsou pro ně velmi důležité.

Z dat portálů realityčechy.cz a realitymorava.cz vyplývá, že ještě na začátku ledna roku 2020 byla průměrná cena bytu 1+1 na prodej v České republice 1 657 700 Kč. Za pouhé tři měsíce se cena kategorie jednopokojových bytů zvýšila o 111 345 Kč na 1 769 045 Kč (+6,71 %).

Dvoupokojové byty
Byty 2+1 a 2+KK vykazují již mnoho měsíců pomalejší růst cen než ostatní kategorie. Investoři rádi kupují jednopokojové byty a rodiny s dětmi si raději připlatí a koupí tří či čtyřpokojový byt. Za první tři měsíce letošního roku se zvýšila průměrná cena dvoupokojového bytu o 107 026 Kč. Na začátku roku se dal pořídit byt 2+1 na prodej za průměrnou cenu 2 136 643 Kč. Na začátku března to již bylo 2 243 669 Kč (+5 %).

Třípokojové byty
Byty 3+1 a 3+KK nejčastěji kupují mladé rodiny, pro které jsou garsonky či dvoupokojové byty nedostačující. Úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou stále nízké, proto se mnoho kupujících raději zadluží na delší dobu, ale s výhodou velkého bytu. Stejně jako ostatní kategorie i třípokojové byty se na začátku března nabízely za vyšší částky než z kraje roku. V lednu se dal pořídit byt 3+1 na prodej za průměrnou cenu 2 857 924 Kč. V březnu se cena dostala již na 3 077 255 Kč. Cenový rozdíl činí 149 331 Kč (+5,22 %).

Velmi zajímavé bude sledovat, kam se bude trh ubírat v dalších měsících letošního roku. Na mezibankovním trhu totiž došlo k výraznému poklesu sazeb, což by se mohlo podepsat na snížených úrocích hypotečních úvěrů. A čím bývají nižší úroky, tím většinou je větší zájem o vlastnické bydlení. Trhu s bydlením by také mohlo výrazně pomoci zrušení daně z nabytí nemovitosti.


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme
Prodeje nových bytů počátkem roku mírně rostly

 

 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy