Byt jako investice. Proč je tak důležitý výběr správné lokality

Byt jako investice. Proč je tak důležitý výběr správné lokality

18.2.2020 - Nákup nemovitosti patří k největším životním investicím. Je ovšem mnoho těch, kteří se nechají strnout davem a koupí si například byt jen proto, že tak učinili jejich známí. Ne vždy jde ale o výhodnou investici. Tak, jak je možné vydělat, je možné i prodělat. Na co by se tedy nemělo před nákupem investičního bytu zapomenout?

Výběr lokality v hlavní roli
Nákup vlastního bytu nelze brát jako investicí. Někde bydlet musíme. A byt, který nemůžeme prodat, protože v něm bydlíme, se maximálně stane předmětem dědického řízení pro naše potomky.

Klasická investice do bytu znamená nákup bytu a následný pronájem. Pokud budete kupovat za "hotové", máte vyhráno. Čím méně peněz si půjčíte, tím rychleji budete vydělávat. Ovšem i v případě, že si na byt půjčíte formou hypotéčního úvěru, vlastně vyděláte. Pokud z pronájmu uhradíte splátku hypotéky, získáváte nemovitost bez nutnosti velkých investic.

Důležitá je ovšem lokalita. Ve velkých městech sice zaplatíte za byt více, ovšem pronajmete jej takřka obratem. Právě tak v lokalitách, v nichž například plánuje výstavbu velká společnost, která přitáhne nové zaměstnance – a tím pádem obyvatele daného území. V případě investiční nemovitosti tak nehraje hlavní roli ani tak cena, jako spíše místo, kde se daný byt bude nacházet. Jen tam, kde je dobré dopravní spojení a kvalitní infrastruktura, máte šanci získat rychle nájemníka.

Byt, který koupíte a pronajmete, generuje pravidelný příjem z pronájmu. Není tomu tak ale vždy. Například když se nájemník odstěhuje a několik měsíců nebude byt obsazen. Ale ceny nemovitostí zažívají podstatně menší propady než např. trhy akciové. A tak je v případě následného prodeje poměrně vysoká pravděpodobnost, že získáte svou investici zpět. A možná i se slušným výdělkem. To ovšem platí, pokud nakoupíte v době, kdy je trh na vzestupu.

Nákup reality patří k největším životním investicím, a proto vše řádně promyslete a pokud je to možné, oslovte někoho, kdo má s podobným typem investic zkušenosti. Není nic horšího, než když splácíte vysokou hypotéku na nepronajatou nemovitost.

Stejně tak je nutné vše pečlivě propočítat. Aktuální ceny nemovitostí totiž nikdy nebyly vyšší než nyní. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?


 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
U investic do nemovitostí je opatrnost na místě



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy