Na podání daňového přiznání z nemovitosti je čas už jen do konce týdne

Na podání daňového přiznání z nemovitosti je čas už jen do konce týdne

27.1.2020 - Jestli jste si v roce 2019 pořídili novou nemovitost, musíte nejpozději do konce ledna letošního roku podat daňové přiznání k dani z movitých věcí. Existují ovšem výjimky, kterých se to podání daňového přiznání netýká. A jak tedy postupovat, aby bylo daňové přiznání správně a včas odevzdáno?

Vlastníkům nemovitosti přikazuje zákon hradit daň ze svých movitých věcí. Jedná se o bytové jednotky, stavby a pozemky evidované v katastru nemovitostí. Termín úhrady je stanoven na konec května. Pokud tedy byla nabyta nemovitost v roce 2019 vzniká povinnost podat daňové přiznání do konce ledna a uhradit vyměřenou daň nejpozději 31. května 2020.

Může se to však týkat i majitelů, kteří vlastní nemovitost již delší dobu, ale měnili v loňském roce skutečnosti, které jsou zásadní pro vyměření daně. Tím se myslí přístavba, změna pole na stavební pozemek a jiné změny, které ovlivňují hodnotu nemovitosti.

Pokud se majitele nemovitosti přiznání týká, měl by jej včas podat osobně na příslušném územním pracovišti finančního úřadu, zaslat poštou, nebo elektronicky. Majitelé aktivní datové schránky jsou povinni zaslat přiznání elektronicky. V případě odeslání poštou se vždy uznává datum podání na poště.

Pokuta za nepodání daňového přiznání
Finanční úřad zpravidla pár dní zpoždění odpouští bez pokuty. Pokud je zpoždění delší než 5 dní, tak pravděpodobně majitel zaplatí penále. Úroky z prodlení pak dosahují 0,05 % stanovené daně za každý den prodlení a dosáhne maximálně pěti procent daně. Vždy hodně záleží na finančním úřadě, jak vyhodnotí situaci.

Daňové přiznání se týká každý rok mnoha lidí, proto je dobré nenechávat vše na poslední chvíli. Poslední dny se navíc mohou tvořit na finančních úřadech fronty.
 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy