Kupujete či prodáváte byt? Dejte si pozor na správně uvedené spoluvlastnické podíly

Kupujete či prodáváte byt? Dejte si pozor na správně uvedené spoluvlastnické podíly

11.2.2019 - Když prodáváte nebo kupujete byt, náleží k němu také spoluvlastnický podíl na společných částech budovy, ve které se nachází. Případně i podíl na pozemku či pozemcích, na kterých budova stojí, nebo které k budově patří. Tento podíl se vyjadřuje zlomkem a většinou je stanoven podle poměru plochy konkrétního bytu k ploše ostatních bytů v domě. Proč je důležité tyto informace nepřehlížet?

V kupní smlouvě je potřeba uvést spoluvlastnické podíly správně, protože chyba v identifikaci prodávané nemovitosti je pro katastrální úřad zásadní vadou a často také důvodem, proč vklad kupní smlouvy není úspěšně proveden. Máme dva listy vlastnické. Na jednom je zapsaný byt, který kupujeme a na druhém celý dům. Ale na každém je uvedený jiný podíl prodávajícího na společných částech budovy. Nemůže tam být chyba?

"Rozdíl v podílu, může mít dva důvody," vysvětluje Olga Jarošová, jednatelka realitní kanceláře Reality Muzejka. "Může se jednat o stejný podíl, ale jinak matematicky vyjádřený. Když máte na jednom listu vlastnictví napsán podíl 1/3 a na druhém 2/6, vypadá to jednoduše a každého to napadne. V praxi se ale na listech vlastnictví vyskytují zlomky, jako například 2698/215896. Na druhém listu vlastnictví je naopak napsáno 8094/647688." Přepočet je snadný: 8094:2698=3, 647688:215896=3

"Stejný výsledek znamená i stejný podíl," doplňuje Olga Jarošová a dodává důležité upozornění: "Pokud se nedopočítáme shodného výsledku, pak se nejspíš na něco zapomnělo. Často si prodávající neuvědomí, že má v domě ještě další byt, garáž, nebo že vlastní společně s ostatními vlastníky bytů podíl na komerčních prostorech v domě."

O co konkrétně se jedná, zjistíte z nabývacího titulu, což je dokument, na základě kterého své vlastnické právo nabyl prodávající, nejčastěji kupní či darovací smlouva, rozhodnutí o dědictví, vypořádání SJM po rozvodu nebo třeba smlouva o převodu družstevního bytu do vlastnictví člena družstva. Do kupní smlouvy je pak potřeba přesně napsat, co je skutečně předmětem převodu a jaké podíly na společných částech budovy k němu náleží. A samozřejmě nezapomenout na podíly na pozemku.

I drobná chyba může znamenat zastavení řízení převodu na nového vlastníka nemovitosti. Je lepší takovým situacím předcházet a obrátit se na profesionály, kteří se problematice trhu s nemovitostmi dlouhodobě věnují.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy