Praha se dohodla s Airbnb. Jak moc to může ovlivnit pražský trh s byty?

Praha se dohodla s Airbnb. Jak moc to může ovlivnit pražský trh s byty?

31.1.2019 - Krátkodobé pronájmy se staly v posledních letech ve velkých městech hitem, Prahy nevyjímaje. Pro mnohé vlastníky nemovitostí se stal příjem z krátkodobých pronájmů mnohem výhodnějším než pronájmy dlouhodobé. Oč větší radost měli vlastníci těchto nemovitostí o to více byli zklamáni obyvatelé Prahy, kteří hledali nové bydlení. Nahoru totiž šly díky velké poptávce nejen ceny nemovitostí, ale také výše nájemného. Pražští radní se rozhodli tuto situaci změnit.

"Radní se podle svých prohlášení v minulých dnech dohodli s největším hráčem na trhu krátkodobého pronájmu, platformou Airbnb, na výběru ubytovacích poplatků. Až dosud se této platbě soukromí majitelé bytů úspěšně vyhýbali, čímž získali neoprávněnou výhodu oproti jiným formám ubytování. Jen Praha tak ročně přišla o zhruba 50 milionů korun," okomentoval současnou situaci Evžen Korec ze společnosti Ekospol.

"Po pronajímatelích jde od minulého roku důrazněji také finanční správa, která od nich chce uhradit nedoplatky z miliardových příjmů. Ročně by mělo jít o vysoké stovky milionů korun. Výhoda vzniklá neplacením těchto odvodů se tak velmi rychle může proměnit v past, kdy majiteli takto pronajímaného bytu dojde výměr zpětně vyměřené daně z příjmu. Opět se tak ukazuje, že pro investora je největší jistotou dlouhodobý řádně platící nájemník," doplňuje Korec.

Regulace tohoto typu pronájmů je vítaným gestem zejména pro obyvatele hlavního města, kteří hledají nové bydlení a nemohou si dovolit nájemné v řádu desítek tisíc měsíčně. Situace se navíc zhoršila po zavedení nových pravidel pro získání úvěrů na bydlení v říjnu 2018. Mnoho, zejména mladých žadatelů o hypoteční úvěr nedokáže nové podmínky splnit a odkázáni jsou právě na nájemní byty.

"Iniciativa pražského magistrátu je bez pochyby správná. Je nutné využít všech prostředků k tomu, aby se podnikatelské prostředí narovnalo. Bohužel jako u většiny podobných technologických změn stát zaspal a teprve nyní řeší, jak krátkodobé pronájmy spoutat legislativními nařízeními. Nastavit stejná pravidla pro všechny, se mělo už dávno. Stejně tak zvýšit dohled nad tím, aby tito pronajímatelé odváděli stejné poplatky a dodržovali stejná pravidla, jako všichni ostatní," uzavírá Korec.

Jestli se projeví dohoda mezi Prahou a Airbnb na cenách bydlení se ukáže až v průběhu příštích let. Neřeší ovšem aktuální situaci s nedostatkem volných bytů k prodeji. Poptávka po vlastním bydlení je v Praze stále vyšší než nabídky volných nemovitostí. Realitní kanceláře dlouhodobě hledají reality pro poptávající klienty. Těch je ovšem nedostatek, a tak ceny nadále rostou. I když mnohem pomalejším tempem, než v období 2014-2017.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy