Legislativní rada vlády schválila návrh realitního zákona. Budou muset makléři ke zkouškám?

Legislativní rada vlády schválila návrh realitního zákona. Budou muset makléři ke zkouškám?

21.1.2019 - Legislativní rada vlády dnes na svém zasedání schválila návrh zákona o realitním zprostředkování. Regulace realitního trhu je tak o kousek blíže schválení poslaneckou sněmovnou. Pokud by šlo vše bez větších komplikací mohl by zákon regulující český realitní trh začít platit od 1. 1. 2020.

Prodávat či pronajímat nemovitosti může v dnešní době kdokoliv, kdo splňuje zákonem stanovené povinnosti (18 let věku, čistý trestní rejstřík). Doposud nebylo vyžadováno odborné vzdělání či absolvování zkoušky odborné způsobilost. To by se ale mělo změnit.

Vláda se zpřísněním pravidel pro realitní makléře zabývá již několik let. Mnoho realitních makléřů chystané změny vítá. Negativní přístup některých lidí k realitní činnosti totiž většinou pramení ze špatné zkušenosti s nekvalifikovaným makléřem. Tím, že se prodejem realit může zabývat prakticky každý, neexistuje proti tomu žádný účinný boj.

Nutnost čistého výpisu z rejstříku trestů, vzdělání, praxe, zkoušky, povinné pojištění a další výčet změn naleznete v našem včerejším článku Realitní zákon čeká na schválení. Co vše se změní?

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy