10 nejčtenějších článků roku 2018

10 nejčtenějších článků roku 2018

30.12.2018 - Stejně jako každý rok i letos přinášíme výběr článků, které vás nejvíce zaujaly. Tentokrát se podíváme na 10 nejčtenějších. Novinek na českém realitním trhu bylo v roce 2018 mnoho: Zvyšování cen nájemného, zpřísnění podmínek ČNB, zdražování hypoték atd. Ale které články byly nejčtenější?

1. Byt jako investice. Vyplatí se koupě i při současných cenách?
Ty tam jsou doby, kdy se vyplatilo vložit peníze na termínovaný vklad a těšit se na vyplacení úroků. Dokonce ani mnohá spoření nejsou nyní natolik výhodná, aby stálo za to takhle ukládat každý měsíc uspořené peníze. Stále více lidí tedy přichází do realitních kanceláří, a to nikoliv s nutností vyřešení bydlení, ale v rolích drobných investorů. Koupě bytu a jeho následný pronájem totiž stále přináší dobré zhodnocení. Jenže, vyplatí se koupit a následně pronajmout byt i při současných cenách nemovitostí?

2. Rodinný realitní makléř. Proč se s ním v Česku setkáváme tak málo?
Snad každý má svého praktického doktora, zubaře či advokáta, ale komu zavolat, když potřebujeme prodat či koupit nemovitost? Máte ve svém mobilním telefonu kontakt na "vašeho" realitního makléře, o kterém víte, že vám pomůže, nebo jen poradí kdykoli potřebujete? Nemyslíme tím člověka, který vám bude po ruce, jen když bude mít vidinu provize, myslíme tím osobu, na kterou se můžete kdykoliv obrátit, třeba jen s jednoduchým dotazem.

3. Prodej bez realitky, nebo raději s ní?
V České republice je každoročně realizována cca polovina všech prodejů nemovitostí bez účasti realitní kanceláře. Bez realitky je sice jedna z alternativ prodeje nemovitostí, ovšem většina odborníků tento postup nedoporučuje. Proč?

4. Zdražování hypoték navzdory poklesu ceny peněz nekončí
Sazby na mezibankovním trhu začaly na začátku února klesat. V cenách hypoték se však tento trend zatím nepromítnul. Ba naopak, nabídkové sazby v průběhu února dál rostly.

5. Jsou byty opravdu dražší, než před deseti lety?
Plánujete pořízení bytu a váháte, zdali jej koupit nyní, nebo raději ještě počkat? Pokud jste poslední dva roky doufali, že ceny začnou klesat, musíme vás zklamat. Nejnižší ceny za posledních deset let byly v letech 2013 a 2014. Od té doby neustále rostou. A podle aktuálních dat portálu realityčechy.cz, jsou nyní dokonce vyšší než před ekonomickou recesí, která započala koncem léta 2008. A o kolik?

6. Nemovitosti na Ostravsku stále zdražují
Ještě na jaře roku 2008 rostly ceny nemovitostí takovým tempem až se zdálo, že je nic nezastaví. O pár měsíců později bylo ovšem vše jinak. Ekonomická recese, jejíž začátek se datuje na září roku 2008, růst cen nemovitostí nejenže zastavila, ale během let 2009-2014 spustila velké zlevňování. A jak jsou na tom ceny nemovitostí v Ostravě a okolních městech nyní?

7. Zdražování bytů v Praze stále pokračuje
Cenový růst na pražském realitním trhu nepolevuje, spíše naopak. Průměrná cena prodaného bytu vzrostla na 6,4 milionu korun, což znamená meziroční nárůst o 1,5 milionu korun. Na konci roku 2016 totiž dosahovala průměrná cena prodaného byt 4,9 milionu korun. Oproti předchozímu čtvrtletí došlo v posledním kvartálu loňského roku k růstu ceny o 210 tisíc korun.

8. Na bydlení si lidé letos půjčili už 70 miliard
Hypoték se letos sjednává méně. Stavebním spořitelnám se daří v objemu růst, v počtu ale také zpomalují. Co může být příčinou menšího zájmu o úvěry na bydlení?

9. Ceny bytů rostly v 1. čtvrtletí o 15 procent
Největší meziroční nárůst nabídkových cen bytů vykazuje Olomoucký a Plzeňský kraj. Vzhledem k růstu cen nemovitostí a zdražování hypoték dochází k rapidnímu zhoršování dosažitelnosti vlastního bydlení. Na pořízení průměrného bytu vynaloží průměrná česká domácnost již 6,6násobek čistého ročního příjmu.

10. Získat hypotéku bude ještě těžší. ČNB zpřísnila podmínky
Zrušení 100 % hypoték a snížení poměru zástavní hodnoty nemovitosti vůči úvěru (LTV). Ani jedno z těchto již realizovaných opatření očividně nepomohlo regulovat silnou poptávku po vlastním bydlení. Česká národní banka (ČNB) dnes v souvislosti s publikací Zprávy o finanční stabilitě, rozhodla na svém zasedání o zavedení dalších omezení v oblasti poskytování úvěrů.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy