Úrokové sazby hypotečních úvěrů nadále rostou

Úrokové sazby hypotečních úvěrů nadále rostou

18.11.2018 - Sazby úvěrů na bydlení, stejně jako ceny nemovitostí, výrazně rostou, což má za následek zhoršující se dostupnost vlastnického bydlení. Dostupnosti bydlení neprospívají ani nová pravidla České národní banky pro posuzování žádostí o úvěr, které začaly platit od letošního října. Množina lidí, kteří mohou dosáhnout na vlastní nemovitost, se rychle zmenšuje.

Hodnota indexu GOFI 70, který mapuje nabídkové sazby hypoték s LTV do 70 %, v říjnu meziměsíčně stoupla o 19 bazických bodů na 2,86 %. O stejný díl vzrostl i index GOFI 80 (10/2018: 2,88 %) a pozadu nezůstaly ani indexy "vysokoeltévéčkových" hypoték. Index GOFI 85 vystoupal na 3,45 %. Hypoteční sazby běžných typů hypoték se tedy rychle blíží 3% hranici a trendově kopírují trajektorii ceny peněz. Marže bank se dostaly pod velký tlak a vedle toho ČNB minulý týden opět navýšila základní úrokovou sazbu o dalších 0,25 p.b.

"Do konce roku nás bude provázet postupné navyšování sazeb hypoték, které bohužel už zřejmě nezbrzdí ani silný konkurenční boj obvyklý před koncem roku," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů nadále rostou

Luboš Svačina

odebírat zprávy