ČNB po měsíci opět zvyšuje sazby. Bydlení se může prodražit

ČNB po měsíci opět zvyšuje sazby. Bydlení se může prodražit

2.8.2018 - Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu na 1,25 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,25 % a diskontní sazby na 0,25 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 3. srpna 2018. Co to znamená pro realitní trh?

Většina tuzemských kupujících si pořizuje nemovitost za pomocí hypotečního úvěru. Otázka na výši úrokové sazby bývá první, na kterou se klient zpravidla svého hypotečního specialisty zeptá. Čím nižší je sazba, tím více lidí o pořízení nemovitosti uvažuje a naopak. Vysoké úrokové sazby s sebou nesou vyšší splátku a tím pádem větší nároky na příjem žadatelů. Bohužel, podmínky na získání hypotečního úvěru se od 1. října výrazně zpřísní, a tak může být dnešní zvýšení základní úrokové sazby pro mnohé důvodem, opuštění myšlenky pořízení vlastního bydlení. Je totiž velmi pravděpodobné, že se dříve nebo později propíše dnešní navýšení základní úrokové sazby do cen hypoték.

Navýšení o 0,25 % se nemusí zdát nijak vysoké, ale před měsícem došlo již k jednomu navýšení, taktéž o 0,25 %. Guvernér ČNB Jiří Rusnok navíc nevyloučil další zvýšení, a to ještě v průběhu letošního roku. I kdyby vše zůstalo beze změny a ČNB sazby dále nezvyšovala, tak i přesto zde máme navýšení 0,5 % za posledních 6 týdnů.

Případné navýšení úrokových sazeb hypotečních úvěrů o 0,5 % například znamená, že by u třímilionové hypotéky se splatností 20 let došlo ke zvýšení měsíční splátky z 15 882 Kč na 16 623 Kč (+177 705 Kč za 20 let). Za tři miliony lze ovšem v Praze nyní pořídit stěží nový jednopokojový byt. Nezanedbatelný rozdíl je ale také u hypotéky např. na 1,5 mil Kč se stejnou délkou dobou splatnosti (+88 853 Kč za 20 let). U obou příkladů bylo počítáno s navýšením úrokové sazby z 2,49 % na 2,99 %.

Regulace realitního trhu za pomocí rostoucích úrokových sazeb a přísnějších podmínek nemusí být z dlouhodobého hlediska tou nejlepší cestou. Ceny nemovitostí jsou stále vysoko hlavně díky malé nabídce volných rodinných domů a bytů k prodeji. A tento problém vyšší úrokové sazby nevyřeší. Nejvíce to pocítí mladé rodiny s dětmi, které chtějí bydlet ve svém. Můžete se stát, že vyšší úrokové sazby a přísnější podmínky získání úvěru na bydlení způsobí, že na vlastní bydlení lidé nedosáhnou a budou odkázání na bydlení v nájmu.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy