Přísnější podmínky hypoték ochlazují poptávku po vlastním bydlení

Přísnější podmínky hypoték ochlazují poptávku po vlastním bydlení

5.6.2018 - Český realitní trh výrazně ovlivňuje dostupnost hypotečních úvěrů a výše úrokových sazeb. Vyjednání úrokové sazby pod 2 % a možnost získání 100 % hypotéky se v letech 2013–2017 výrazně podepsaly na silné poptávce po vlastním bydlení. Nejlepší období pro nákup nemovitosti bylo léto roku 2013. Nejen úrokové sazby, ale také ceny nemovitostí byly v tu dobu na nejnižších hodnotách za posledních 10 let.

V Praze, stejně jako ve většině krajských měst, silně rostla v letech 2016-2017 poptávka po nemovitostech. Podle Milana Krůčka, majitele realitní kanceláře Stereo reality, byly nejvíce poptávané menší byty vhodné k pronájmu. Nejen vidina zisků, ale také zajištění bydlení pro další generace, motivovala mnoho investorů k návštěvě realitních kanceláří. Začátkem roku 2018 ovšem došlo k mírnému ochlazení.

"Došlo ke snížení poptávky, a to jak díky zásahům ČNB na trhu hypotéčních úvěrů, tak i nárůstem cen nemovitostí, hlavně těch ve velkých městech," komentuje situaci ze začátku roku Milan Krůček a dodává: "Zásahy ČNB v loňském roce již český realitní trh výrazně ovlivnily a další kroky (případné zavedení DTI a DSTI) samozřejmě také ovlivní. Otázkou pak je, zda tím správným směrem. Za mě osobně jsou to kroky správné a je potřeba je realizovat, jelikož benevolence, s jakou bylo možné v posledních letech hypotéční úvěry získat, nepochybně pomohla vyvolat prudký růst cen nemovitostí. Zároveň také zřejmě bude tím, co při zastavení růstu HDP spojeného s příjmem domácností trend cen nemovitostí otočí směrem dolů. Kdy tato situace však nastane si opravdu nedovolím ze své pozice ani odhadnout."

Pokud by byly schváleny další požadavky na přísnější schvalování úvěrů na bydlení, tak by opravdu mohlo dojít k postupnému zastavení růstu cen nemovitostí. V regionech s nižšími příjmy obyvatel, by mohly ceny bydlení dokonce klesnout.

Jde zejména o možné zavedení dalších dvou nových podmínek nutných pro získání hypotečního úvěru. Parametr Debt To Income (DTI) stanoví, že dluh žadatele o hypotéku nebude moci být vyšší než 8násobek jeho ročního příjmu. A parametr Debt Service To Income (DSTI) stanoví, že splátka všech dluhů žadatele nebude smět být vyšší než 40 % měsíčního disponibilního důchodu.

Trhu s bydlením by ovšem více než regulace pomohla větší výstavba nových bytů. Praha, Brno i další velká města dlouhodobě bojují s malou nabídkou nových bytů k prodeji. Kupující jsou tak nuceni kupovat starší nemovitosti. Jejich vlastníci si jsou ovšem aktuální situace velmi dobře vědomi a nabídkové ceny tomu odpovídají.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy