Hypotéky v dubnu zlevnily. Budou slevy pokračovat?

Hypotéky v dubnu zlevnily. Budou slevy pokračovat?

7.5.2020 - Průměrná nabídková sazba hypoték pokračovala v dubnu v poklesu. Během dubnových dnů snížila své sazby Equa Bank, UniCredit Bank, Oberbank a v úplném závěru snížila sazby Fio banka. V datech se promítlo také snížení sazeb mBank, ke kterému došlo na samotném konci března. V důsledku skončení akcí naopak vzrostly nabídkové sazby Hypoteční banky, ČSOB a Monety.

"Nabídkové sazby je však třeba v řadě bank vnímat jako indikativní. Banky nechtějí tabulkově zlevňovat, ale při konkrétním jednání s bankou lze individuálně vyjednat výhodnější sazby, než jaké banka uvádí v sazebníku," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Titulní index GOFI 70 mapující napříč trhem nabídkové sazby hypoték s LTV do 70 % reagoval meziměsíčním poklesem o 0,1 p. b. na 2,43 %. Index GOFI 80 klesl z 2,55 na 2,44 %. Ke zlevnění došlo i u hypoték s LTV nad 80 %. GOFI 85 klesl z březnových 3,09 na 3,06 %.

Budou hypotéky zlevňovat?
Klíčovým faktorem ovlivňujícím cenu hypoték je z dlouhodobého pohledu především cena peněz na mezibankovním trhu. Jinými slovy cena, za kterou si banky mohou opatřit peníze na další půjčování. Ač je nyní cena zdrojů blízko historických minim a pohybuje se hluboko pod 1 procentem – jak ilustruje modrá křivka v následujícím grafu - hypotéky zlevňují velmi pozvolna a sazby se stále drží nad 2 procenty. A vzhledem k mnoha trvajícím otazníkům ohledně dopadu COVID na ekonomiku a vyšším rizikovým maržím není výrazná korekce hypotečních sazeb v dohledné době příliš reálná. 

Vztahy mezi úrokovými sazbami hypotéky

Tip: Přehled aktuálních úrokových sazeb hypoték naleznete ve srovnávači hypoték.

ČNB bude rozhodovat o sazbách
"Dnes bude o sazbách rozhodovat ČNB. Podle našeho názoru by mohlo dojít k dalšímu snížení sazeb, ovšem bezprostřední dopad na cenu hypoték neočekáváme. Korelace mezi sazbami ČNB a cenou peněz potažmo hypoték se oproti minulosti v posledních 2 letech výrazně snížila," říká Libor Ostatek a doplňuje: "Pro vývoj cen hypoték je za této situace důležitý spíše vývoj nezaměstnanosti a dalších výkonových ukazatelů české ekonomiky, od kterých se vyvíjejí rizikové marže poskytovatelů úvěrů." 

Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?




Hypotéky v prvním čtvrtletí trhaly rekordyZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky v prvním čtvrtletí trhaly rekordy





Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti




Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrůZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrů




Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy