Zájem o úvěry ze stavebního spoření letos poklesl

Zájem o úvěry ze stavebního spoření letos poklesl

30.10.2019 - Za 3. čtvrtletí uzavřely tuzemské stavební spořitelny 368 152 nových smluv o stavebním spoření, což je o 13 % více než loni. V oblasti nových smluv se v poslední době daří Buřince, která za uvedené období uzavřela o 86 % více nových smluv. Bez tohoto příspěvku by byl celkový počet sjednaných smluv meziročně nižší.

Výrazně menší je i zájem o úvěry. Celkově spořitelny sjednaly 13 854 úvěrových smluv (y/y -23 %) v celkovém objemu 36,9 mld. Kč (y/y - 32 %). Jedinou spořitelnou, které se daří v úvěrové oblasti růst je Wuestenrot, což je dáno jejím dlouhodobým zaměřením na nezajištěné úvěry, které nejsou zasaženy regulací ČNB a zároveň spořitelna Wuestenrot roste z relativně malé srovnávací základny.

Výsledky stavebních spořitelen, podobně jako hypotečních bank, jsou ovlivněny jednak zpomalení poptávky z důvodu růstu cen nemovitostí, ale zároveň také regulací ČNB v oblasti posuzování příjmů žadatelů o úvěr, která nabyla účinnosti loni v říjnu a dopadá na úvěry zajištěné nemovitostí, které tvoří hlavní část produkce stavebních spořitelen. V případě stavebních spořitelen je však pokles produkce ještě o něco větší než u hypotečních bank, jejichž propad produkce za 9 měsíců letošního roku je 20procentní.

Čtvrtletní objemy stavební spořitelny

Spoření v ČR je 3. největší v Evropě
V souvislosti s kvartálními výsledky stojí za zmínku nedávno zveřejněné statistiky, které potvrdily, že stavební spoření v ČR je 3. největší v Evropě. Evropské stavební spořitelny spravovaly ke konci loňského roku vklady za 5,6 bilionu korun. Objem úvěrů činil 4,6 bilionu korun. České spořitelny spravovaly vklady za 355 mld. Kč a úvěry za 262,9 miliard. Před námi je Rakousko a Německo, přičemž Německo je o řád jinde. Tamní spořitelny evidovaly vklady v přepočtu za 4,6 bilionu Kč a poskytly úvěry za 3,7 bilionu korun. 4. v pořadí je s odstupem Slovensko, takže ani letošní oslabení zájmu o stavební spoření v ČR s tímto pořadím nezahýbe a tuzemské stavební spořitelny si udrží 3. příčku.

Objemy úvěrů stavení spoření Evropa

Luboš Svačina

odebírat zprávy