Stavební spoření je stále v útlumu

Stavební spoření je stále v útlumu

25.9.2019 - Stavební spořitelny v srpnu sjednaly 41 588 nových smluv, což je o pětinu více než ve stejném období loňského roku. V úhrnu od začátku roku roste počet sjednaných smluv o 7 %.

Hlavní podíl na tom má Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka), které se jak v červenci, tak nyní v srpnu podařilo v počtu sjednaných smluv (vč. navýšení) překonat i ČMSS. Zájem o nové smlouvy u této stavební spořitelny meziročně vzrostl o 69 %, přičemž v plusu byla ještě Wüstenrot stavební spořitelna (+13 %). Ostatní tři spořitelny uzavřely méně smluv než před rokem.

Lepší to není ani v oblasti úvěrů. Spořitelny v srpnu sjednaly 4 587 úvěrových smluv, což je o čtvrtinu méně než loni a celkový objem úvěrů meziročně klesl o 29,7 % na 4,260 mld. Kč. V úhrnu od začátku roku objem nově poskytnutých úvěrů činí 32,5 mld. Kč, což je o 32 % méně než loni. Pokles zaznamenávají všechny stavební spořitelny. Nejmenší je pokles Wüstenrot, jejíž produkce dokonce v posledních 3 měsících roste, čímž částečně umazává ztrátu ze začátku roku.

Stavební spoření je stále v útlumu

Luboš Svačina

odebírat zprávy