Úvěry ze stavebního spoření se nabízejí k refinancování hypoték

Úvěry ze stavebního spoření se nabízejí k refinancování hypoték

4.6.2019 - Na trh s refinancováním hypoték letos míří zhruba sto tisíc klientů. V dalších letech se očekává podobný počet.  Jestliže také vám končí fixace hypotéky, mohlo by být za určitých podmínek pro vás výhodné pokračovat s úvěrem ze stavebního spoření.

Stavební spořitelny nabízejí speciální slevy na refinancování
Stavební spořitelny byly dlouho vnímány jako výhodný poskytovatel úvěrů na rekonstrukce a modernizace. A i když to platí i nadále, nyní jsou díky výhodným sazbám schopny poskytovat i velké úvěry na koupi nebo stavbu nemovitosti. Některé z nich upravily v posledních letech svou produktovou nabídku a fungování překlenovacího úvěru přiblížily úvěrům hypotečních bank. Tak dnes oslovují mimo jiné stejnou cílovou skupinu, jako hypoteční banky a některé jejich produkty se svou nabídkou přiblížily běžné hypotéce. A protože zájem o nové hypotéky klesá, nabízejí své služby především klientům, kterým končí fixace a hledají výhodnější nabídku na další období.

Jde o jiný produkt, ale se stejným cílem
Financování bydlení prostřednictvím úvěru ze stavebního spoření a hypotéky se v určitých aspektech liší. Především je to způsob splácení. V případě hypotéky jsou klientovi nastaveny měsíční splátky a zároveň doba fixace, která zaručuje výši úrokové sazby.

Úvěr ze stavebního spoření má dvě fáze. První je překlenovací úvěr. Tehdy klient splácí úrok z překlenovacího úvěru a zároveň spoří, aby dosáhl potřebné výše procent cílové částky (většinou 20–40 %). Po dvou letech se mu překlenovací úvěr překlopí v úvěr ze stavebního spoření. Ten má fixní úrokovou sazbu po celou dobu splácení. A to může to být výhodnější než úroková sazba u hypoték.

Stavební spořitelny mají totiž výhodu v tom, že už při podpisu smlouvy garantují, za jakých podmínek bude klient úvěr čerpat. A není důležité, zda o něj požádá za dva roky či za pět let.

Stavební spoření zvládá široké spektrum úvěrových situací
Na rozdíl od hypotéky je možné úvěr ze stavebního spoření čerpat již od několika desítek tisíc na drobné renovace, přes statisíce na větší rekonstrukce bytů až po miliony na koupi bytu či stavbu domu. Přitom teprve vyšší úvěr je třeba zajistit nemovitostí.

Na druhou stranu hypoteční úvěry se mohou pro klienty, jejichž cílem je pořízení bytu či jiné nemovitosti, zdát jednodušší. Nejsou totiž podmíněny dalšími povinnostmi, jako například spoření do určité částky a doby.

Ovšem i zde se stavební spořitelny snaží konkurovat. Některé již začaly nabízet produkty, které nevýhody stavebního spoření – tj. povinnost nějakou dobu pouze spořit a teprve následně čerpat úvěr – zcela eliminují.

Období, kdy hypotéky nebo úvěry ze stavebního spoření mají mírně výhodnější úrokové sazby, se mohou střídat. Úvěr ze stavebního spoření nabízí fixní úrok, hypotéky přizpůsobují své úrokové sazby dle základních sazeb ČNB. Pokud tedy plánujete koupit nemovitost na hypotéku, je čas začít srovnávat nejen nabídky hypotečních bank, ale i stavebních spořitelen.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy