Hypoteční sazby opět začínají 2kou

Hypoteční sazby opět začínají 2kou

21.3.2019 - Nabídkové sazby hypoték klesají již 2 měsíce v řadě. Primárním impulzem, který otevřel prostor pro pokles hypotečních sazeb, byl výrazný pokles sazeb na mezibankovním trhu, ke kterému došlo v závěru loňského roku. Bankám tím zlevnily peníze na vstupu a postupně začaly snižovat i sazby hypoték.

Indexy GOFI 70 i 80 se během ledna a února vrátily zpět ke 3 procentům, reálně však bonitní klienti mohou získat hypotéku se sazbou okolo 2,60 %. Průměrná realizační sazba podle aktuálně zveřejněných dat portálu hypoindex.cz klesla v únoru o 1 setinu procentního bodu na 2,99 %. Realizační sazby v následujících měsících budou následovat pokles nabídkových sazeb.

Stavební spořitelny jsou rovněž v útlumu
Stavební spořitelny v únoru sjednaly 49 927 ks (y/y + 18,1 %) nových smluv. Celková cílová částka sjednaných smluv činila 18,9 mld. Kč (y/y + 26,6 %). Spořitelny zároveň v únoru sjednaly 4 130 ks (y/y - 23,4 %) nových úvěrů. Celkový objem úvěrů meziročně klesl o 34,6 % na 3,554 mld. Kč. Průměrná výše úvěru meziročně klesla o 147 000 Kč na 860 553 Kč.

Na výsledcích spořitelen se rovněž projevuje regulace ČNB z konce loňského roku. Ta totiž míří na zajištěné úvěry a z poklesu průměrné půjčené částky je zřejmé, že produkce úvěrů klesla právě u těchto typů úvěrů. Další indicií je také větší meziroční pokles produkce u stavebních spořitelen s vyšším podílem zajištěných úvěrů a menším propadem u WSS, která poskytuje především nezajištěné úvěry.

ČNB a její stanovisko k účelně vynaloženým nákladům
Ze střednědobého pohledu velký otazník nyní představuje to, jak banky zareagují na stanovisko ČNB ohledně výpočtu poplatku za předčasné splacení hypotéky. Vzhledem k tomu, že je toto stanovisko staví do nevýhodné pozice z pohledu úrokové nákladovosti, existuje riziko, že se tento fakt promítne do určité (ne)ochoty snižovat úrokové sazby nebo je rozhoupá k zásadnějším změnám, jejichž dopad zatím nelze odhadovat.  

Luboš Svačina

odebírat zprávy