Sazby stále ještě klesají. Jak dlouho?

Sazby stále ještě klesají. Jak dlouho?

27.10.2016 - Průměrná úroková sazba v září sjednaných hypoték činí 1,82 %, což je o 2 setiny procentního bodu méně než v předchozím měsíci a o 29 setin méně než loni ve stejném období. Pokles indexu reálných sazeb však ještě není u konce.

Banky dál pokračují ve snižování nabídkových sazeb, což je ve zhruba 1-2měsíčním odstupu propíše také do ukazatele výše reálně sjednávaných sazeb. Index GOFI 70, mapující nabídkové sazby všech bank poskytujících hypotéky, klesl v září na 1,88 % a v říjnu je o další 2 setiny procentního bodu níže. Mimochodem rozdíl mezi oběma ukazateli signalizuje, že klienti se v jednotlivých případech mohou díky vyjednávání dostat na nižší sazby, než banky aktuálně uvádějí ve svých sazebnících. Obecně však očekáváme dosažení úrokového dna nabídkových sazeb v letošním prosinci, kdy vstoupí v platnost zákon o spotřebitelském úvěru a některé typy hypoték zdraží. Navíc obrat vidíme také v ceně peněz na mezibankovním trhu, takže bankám zdražují peníze na vstupu.    

Stavební spořitelny v září sjednaly 26 169 nových smluv o stavebním spoření a poskytly 6715 úvěrů v celkovém objemu 4,3 mld. Kč (meziročně - 8 %). Průměrná výše úvěru aktuálně činí 640 357 Kč. V meziročním srovnání si stavební spořitelny v září trochu pohoršily, ale kvartální výsledek není vůbec špatný. Celkem spořitelny poskytly úvěry za 12,4 mld. Kč.

Největší podíl ze zmíněných 12,4 miliardy Kč si připsala Českomoravská stavební spořitelny (ČMSS): 5,86 mld. Kč, což značí tržní podíl 47 % celkového objemu sjednaných úvěrů. Druhá je Raiffeisen stavební spořitelna a Modrá pyramida se 17 % podílem a objemem 2,11 resp. 2,10 mld. Kč. 15procentního podílu dosáhla Buřinka (SSČS) a pole uzavírá Wüstenrot stavební spořitelna se 4 procenty trhu.

Stavební spořitelny

Luboš Svačina

odebírat zprávy