Objemy hypoték stále rostou. Letošní rok má být rekordní

Objemy hypoték stále rostou. Letošní rok má být rekordní

29.6.2016 - Stavební spořitelny v květnu poskytly úvěry za 3,83 miliard Kč. Největší část si opět připsala Českomoravská stavební spořitelna – 1,4 mld. Kč, což představuje 35 % celkového objemu sjednaných úvěrů. Pozici skokana roku opět obhajuje Modrá pyramida s produkcí těsně pod jednou miliardou (0,92 mld. Kč) a 24procentním tržním podílem. Za Modrou pyramidou následuje Buřinka a Raiffeisen stavební spořitelna téměř se shodnou produkcí 0,672 mld. Kč resp. 0,667 mld. Kč). Výrazný meziroční nárůst zaznamenala Wuestenrot stavební spořitelna s 0,224 mld. Kč.

Produkce stavebních spořitelen v meziročním srovnání mírně klesla. Ve výsledcích se však podle našeho názoru stále ještě promítá výpadek produkce ČMSS související s přechodem na nový IT systém. Obecně se stavební spořitelny rovněž vezou na vlně silné poptávky po úvěrech na bydlení.

Léto u hypoték s otazníkem
Příčiny růstu objemu sjednaných hypoték vidíme jednak v rostoucí průměrné výši hypotéky, což souvisí s růstem cen nemovitostí a velice dobrou dostupností hypoték s vysokým LTV. Na tuto oblast se proto také zaměřila ČNB a doporučila bankám snížit maximální hranic LTV na 95 a v dubnu příštího roku na 90 % hodnoty nemovitosti a zavádí kvóty na hypotéky s vysokým LTV, což se výhledově v objemech sjednávaných hypoték nejspíš také projeví. Nejprve pozitivně díky předzásobení a po zavedení pravidel očekáváme spíše pokles průměrné půjčené částky.

"Dostupnost hypotečního financování je nyní na vrcholu, s podzimem však očekáváme postupné zpřísňování a zpomalení úvěrového boomu. Otázkou je, jak využijí banky letní měsíce, už nyní jedou na hranici svých kapacit. Na jednu stranu poptávka v období letních dovolených zvolní, na druhou stranu jsme před podzimními regulatorními opatřeními a banky mohou léto plně využít k maximalizaci poskytnutých objemů," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. "Ať tak nebo tak, letošní rok bude podle dosavadních čísel opět rekordní a suma sjednaných úvěrů na bydlení překoná loňských 245 mld. Kč," dodává Libor Ostatek.

Hypotéky 2000 - 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy