Stavební spořitelny vykročily z kruhu

Stavební spořitelny vykročily z kruhu

25.8.2015 - Z rostoucí poptávky po hypotékách těží i stavební spořitelny. Jejich objem sjednaných úvěrů v červenci hodnoty 4,419 miliardy korun, což je o 22 % více než loni. Meziroční růst vykazují všichni účastníci trhu, přičemž největší přírůstek zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna, kde však výrazné navýšení produkce vyplývá z nízké srovnávací základny 2014.

Vedle WSS o desítky procent stoupla také produkce Modré pyramidy (+72 %) a Stavební spořitelny České spořitelny (+38 %). O 13 % roste Raiffeisen stavební spořitelna a dominantní postavení, i přes pomalejší růst, si udržuje ČMSS.

Na bydlení jde dvojnásobek peněz než na dálnice, letošní rok bude rekordní
Na základě dat, která z bank a stavebních spořitelen přicházejí, jsme aktualizovali odhad celkové produkce hypoték a úvěrů ze stavebního spoření pro letošní rok. Očekáváme, že úvěry na bydlení letos dosáhnou hodnoty okolo 235 miliard korun, z nichž necelých 200 miliard budou hypotéky, a produkci stavebních spořitelen odhadujeme na zhruba 44 miliard. Dvacetileté výročí poskytování hypoték oslavíme tak historickým rekordem, což je patrné z níže uvedeného grafu s daty od roku 2000. Jen pro představu Státní fond dopravní infrastruktury letos hospodaří s částkou 94 mld. Kč.

Stavební spořitelny - meziroční srovnání
 

Libor Ostatek

odebírat zprávy