Úrokové sazby stagnují. Na podzim některé banky své hypotéky možná zlevní

Úrokové sazby stagnují. Na podzim některé banky své hypotéky možná zlevní

28.7.2015 - Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték v červnu podle dat serveru hypoindex.cz stagnovala na květnových 2,05 %, čímž se naplnila naše predikce. Index nabídkových sazeb společnosti Golem Finance, který s velkou úspěšností predikuje vývoj Fincentrum Hypoindexu totiž v dubnu a květnu stagnoval na 2,15 %. A červnu již nepatrně vzrostl na 2,17 %.

Růst úrokových sazeb však nebude dramatický. Sazbami směrem vzhůru dosud pohnuly jen 4 banky, ostatní vyčkávají a je možné, že během podzimních měsíců některé banky své hypotéky dokonce zlevní. Důležitý bude vývoj ceny zdrojů na mezibankovním trhu, které před nedávnem otočily trend a pozvolna klesají, ale hlavní roli bude hrát vzájemná konkurence bank a snaha o posílení tržního podílu.

Rostou i úvěry stavebních spořitelen
Červen přinesl zajímavá čísla i z pohledu stavebních spořitelen. Spořitelny začínají těžit z rostoucí vlny zájmu o pořízení bydlení a jejich výsledky po dlouhé době vystupují z šedého průměru. Celková částka, kterou stavební spořitelny v červnu rozpůjčovaly činí 4,675 miliard korun, což je nejvyšší částka od května 2012. V meziročním srovnání objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 12 %.

V uplynulém měsíci největší meziroční nárůst zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna (WSS), jejíž objem sjednaných úvěrů meziročně vzrostl o 113 % a skokový nárůst o bezmála 70 % vykázala i Modrá pyramida (MP), která dokonce v objemu sjednaných úvěrů překonala Stavební spořitelnu České spořitelny (SSČS). Trhu však stále dominuje Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), jejíž produkce vzrostla v červnu meziročně o 10 % na 2,4 mld. Kč. Jedinou spořitelnou, které objem sjednaných úvěrů v červnu meziročně klesl, je Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS). V součtu za celý rok si však RSTS stále drží s přehledem druhou příčku s objemem 3,7 mld. Kč.

Na bydlení letos banky půjčí přes 200 miliard korun
V součtu od začátku roku suma sjednaných hypoték činí 90,7 miliardy korun, což je o 28 % více než ve stejném období loňského roku. Rostou však i stavební spořitelny, které za uplynulých 6 měsíců sjednaly úvěry za 21,7 miliardy korun. Banky a stavební spořitelny za první pololetí tedy na účely bydlení rozpůjčovaly přes 110 miliard korun.

Už v květnovém odhadu jsme počítali s možným objemem 175 mld. Kč, což je rekordní číslo, aktuálně odhad letoška analyzujeme a budeme ho korigovat směrem vzhůru, tedy bezpochyby nad hranici 175 mld. Kč sjednaných hypoték.

Hypotéky možná ještě zlevní

Luboš Svačina

odebírat zprávy