Úrokové sazby otáčí

Úrokové sazby otáčí

23.6.2015 - Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla v květnu podle statistik serveru hypoindex.cz meziměsíčně o dalších 6 setin procentního bodu. Hodnota ukazatele Fincentrum Hypoindex aktuálně činí 2,05 %.  V červnu, nejpozději v červenci však na základě vývoje našeho indexu nabídkových sazeb GOFI očekáváme i v případě Fincentrum Hypoindexuzastavení klesajícího trendu.

V polovině června totiž zdražila Hypoteční banka spolu s Komerční bankou, odpověď trhu na sebe nenechala dlouho čekat a indexy mapující průměr nabídkových sazeb začínají pozvolna růst. Dočasný rozkol ve vývoji obou indexů odráží  prodlevu mezi přijetí žádosti o úvěr a podpisem úvěrové smlouvy. 

Případný růst Fincentrum Hypoindexu však bude pomalejší, oproti růstu nabídkových sazeb, neboť klienti mají ještě možnost využít předschválení úvěru či rezervace stávající - rekordně nízké - úrokové sazby. Případný růst úrokových sazeb však nebude podle našeho názoru dramatický a zatím ani nevylučujeme pokles v průběhu podzimu. Hlavní roli bude hrát vývoj ceny zdrojů na mezibankovním trhu a konkurenční tlaky mezi bankami.

Rostou i úvěry stavebních spořitelen
V květnu se dařilo i stavebním spořitelnám, které v součtu sjednaly úvěry za 3,585 miliardy korun, což je o 16 % více než ve stejném období loňského roku. Největší meziroční nárůst zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna, jejíž objem sjednaných úvěrů meziročně vzrostl více než dvojnásobně a skokový nárůst o více než 50 % vykázala i Modrá pyramida. V absolutních číslech však trhu stále dominuje Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) s 2 miliardami objemu sjednaných úvěrů, následovaná Raiffeisen stavební spořitelnou (RSTS), Buřinkou (SSČS), Modrou pyramidou (MP) a Wüstenrot stavební spořitelnou (WSS).

Úrokové sazby otáčí
 

Libor Ostatek

odebírat zprávy