Co udělá se sazbami léto?

Co udělá se sazbami léto?

2.6.2015 - Nárůst ceny zdrojů vytváří tlak na růst úrokových sazeb hypoték. Hypoteční trh je však vysoce konkurenční a vzájemné soupeření bank drží sazby dole. V červnu, ba ani v následujících letních měsících, však neočekáváme zásadní obrat a nárůst cen. Žádná z bank nebude mít chuť ani odvahu oznámit navýšení úrokových sazeb (výjimkou mohou být fixace na 10 a více let).

K cenovým změnám bude docházet spíše v rovině akčních nabídek. Část bank bude sazby držet, skupina menších bank bude chtít využít stávající rekordně silné poptávky k posílení své tržní pozice a prostřednictvím kampaní a nízkých sazeb budou lákat nové klienty. Rozdíly mezi jednotlivými bankami tak narostou a to nejen v ceně.

"Získat nové žádosti je však jedna věc a druhá je schopnost banky žádosti včas a kvalitně zpracovat. Zde se však obáváme, že některé banky mohou narazit na své procesní kapacity a může docházet k prodlužování doby vyřízení hypotéky. Z dlouhodobého pohledu lze stávající situaci označit za milník ve vývoji úrokových sazeb, ale rozhodně je brzy hovořit o obratu,! říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Sazby léto

Luboš Svačina

odebírat zprávy