Hypotéky ve Velké Británii zdolaly další milník. V nabídce je 5letá fixace za 1,99 %

Hypotéky ve Velké Británii zdolaly další milník. V nabídce je 5letá fixace za 1,99 %

20.4.2015 - Jeden z největších poskytovatelů hypoték na britských ostrovech nabídnul hypotéku s pětiletou fixací za méně než 2 procenta. Ač na tuto sazbu dosáhne nejspíše jen zlomek žadatelů, jedná se o historický průlom a často citovanou zprávu. Za jakou sazbu je možné získat hypotéku s pětiletou fixací u tuzemských bank? 

Hypoteční trh ve Velké Británii považujeme za jeden z nevyspělejších trhů v Evropě. Proto dlouhodobě sledujeme trendy a vývoj, kterým se tamní trh ubírá. Zprávou minulého týdne bylo prolomení 2procentní hranice v případě pětileté fixace úrokové sazby. Bankou, která tuto hranici pokořila, byla HSBC, která klientům nabídla hypotéku s pětiletou fixací za 1,99 % p.a. Podmínkou jsou vlastní aktiva alespoň ve výši 40 % zástavní hodnoty nemovitosti, rezervační poplatek 1 499 liber a excelentní bonita. Tato nabídka platí jak pro segment klientů pořizujících si vlastní bydlení, tak pro klienty přicházející od konkurence (refinancování).

Krok HSBC má v sobě významný prvek marketingu a lze očekávat, že na hypotéku s touto sazbou ve skutečnosti dosáhne jen zlomek žadatelů. Shodou okolností v tomto měsíci britská centrální banka oznámila, že průměr pětiletých fixací klesl pod hranici 3 % a nejbližší konkurenční nabídkou je hypotéka od Tesco Bank se sazbou 2,59 % p.a. (s  nižším poplatkem a požadavkem jen 25 % vlastních zdrojů). Ze zpráv je však patrné, že úrokové sazby hypoték jsou v Británii podobně jako v České republice jedním z často frekventovaných témat a experti očekávají, že nabídka HSBC odstartuje další kolo cenové války a úrokové sazby budou dál klesat.  

Libor Ostatek

odebírat zprávy