Rozdíl mezi fixní a variabilní sazbou téměř na nule

Rozdíl mezi fixní a variabilní sazbou téměř na nule

3.3.2015 - Rozdíl mezi indexem fixních a variabilních sazeb již dosahuje 2 desetin procenta. Neuvěřitelné, uvážíme-li, že běžný rozdíl v západní Evropě mezi těmito veličinami dosahuje půl procenta ve prospěch fixních sazeb. Tento úrokový paradox jsme doposud vysvětlovali neochotou bank snížit si marže a aktivněji nabídnou hypotéku s plovoucí sazbou.

Novinkou v tomto směru je vstup Air Bank, která svou nabídku staví na 3leté fixaci a právě plovoucí sazbě, kterou nabízí se sazbou 2,3 % (3M PRIBOR + marže 1,97 %) a zastropováním na 2,80 %.

Cena peněz vzrostla. Jak se to promítne do cen hypoték? Dvěma hlavními faktory, které ovlivňují výši úrokových sazeb je cena, za jakou banky dokážou získat zdroje pro financování hypoték a marže, která z části musí krýt riziko nesplacení hypotéky a zbývající část zjednodušeně představuje pro banku zisk. Po lednovém prudkém výkyvu (zlevnění) ceny zdrojů došlo v únoru k návratu cen zdrojů zhruba na prosincovou úroveň, což by mohlo signalizovat zastavení poklesu úrokových sazeb. Přesto se domníváme, že pokles úrokových indexů a minimálních sazeb bude pokračovat i v březnu.

Objem poskytnutých hypoték totiž v prvním měsíci letošního roku vystoupal na historické maximum a překonal hranici 10 miliard korun, trh roste a banky si budou chtít z koláče ukousnout co největší díl. V rámci pravidelných jarních kampaní budou hledat cesty, jak cenově zaujmout a pokud nepřijdou s něčím zásadně novým, budou muset v rámci konkurenčního boje část ziskové marže oželet. Jestliže nyní platí, že bonitní klienti mohou s pomocí hypotečního makléře dosáhnout na sazby okolo 1,7 procenta, na začátku léta očekáváme, že se tato hranice  posune na úroveň 1,5 %.

Libor Ostatek

odebírat zprávy