Jan Píbil - VRK Academy

Jan Píbil - VRK Academy

Jan Píbil, ředitel Virtuální realitní kanceláře a zakladatel VRK Academy. I přesto, že se věnuje naplno obchodu s realitami již déle než patnáct let, má dostatek času na rodinu. Je ženatý, má 4 děti a za svými klienty je ochotem jet přes celou republiku. Získané zkušenosti si nenechává pro sebe, pravidelně přednáší na vysoké škole se sídlem v USA.

Řekněte nám něco o sobě, na jaké pozici působíte a čím se zabývá vaše firma?
Virtuální realitní kancelář je novým projektem na realitním trhu a funguje na bázi ukázky nemovitostí v reálné podobě prostřednictvím virtuálních prohlídek, videoprohlídek a leteckých pohledů, a to vše díky nejmodernějším IT technologiím a online marketingu. K Virtuální realitní kanceláři je přidružena VRK Academy, ve které školíme jak začínající, tak zkušené makléře. Dále máme úžasnou spolupráci s LIGS University, a to ve specializaci "Řízení obchodu s realitami" programu Interactive Online MBA.

Jak jste ve společnosti dlouho?
Realitní činnosti se věnuji již 15 let. Virtuální realitní kancelář má za sebou už přes 5 000 prodejů nemovitostí a já osobně přes 700 prodejů. Jako lektor působím již pátým rokem.

Mohl byste v několika větách popsat vaši kariérní dráhu?
Začínal jsem jako Product Manager ve firmě Comstar, která byla zaměřena na prodej informačních systémů a hardwaru. Po absolvování kurzu "Obchodník s realitami" jsem začal vykonávat práci realitního makléře. Postupně jsem vybudoval realitní kancelář, která je nyní známá jako Virtuální realitní kanceláfphffř. Posléze jsme rozšířili činnost také na školící centrum pro vzdělávání v oboru realit, které funguje dodnes.

Jaké pozice byly v rámci vaší kariéry nejzajímavější?
Z pozice řadového zaměstnance jsem se vypracoval přes manažera velkého týmu až po majitele společnosti a myslím, že každá pozice byla zajímavá. Momentálně se ale cítím dobře v pozici majitele a lektora, jelikož moc rád předávám studentům své zkušenosti z oblasti realit. Jsem rád, že mám velice dobrou zpětnou vazbu od začínajících i zkušených makléřů, kteří prošli studiem. Mým hlavním cílem je to, aby studenti pochopili danou problematiku lépe a posunuli se díky tomu dále ve své kariéře. Jako například mě posunulo studium na LIGS University.

Jakých největších úspěchů jste ve své kariéře dosáhl?
Myslím si, že jedním z největších úspěchů bylo nejen uvedení projektu Virtuální realitní kanceláře a VRK Academy, ale také jejich úspěch navzdory velké konkurenci. Za úspěch dále považuji své studium MBA a Ph.D. na LIGS University.

Jaký projekt nebo nejdůležitější úkol máte momentálně před sebou?
Jelikož hodně lidí reaguje pozitivně na prezentaci námi nabízených nemovitostí, rozhodl jsem se, že tuto službu budeme nabízet i soukromým majitelům a developerským společnostem, takže momentálně vytváříme další portfolio nabídky natáčení, odborných kurzů a seminářů. Dalším zajímavým projektem je vytvoření nové specializace programu Ph.D. v oblasti realit, kterou bychom ve spolupráci s LIGS University rádi otevřeli v září či říjnu 2017.

Co pro Vás znamená vzdělávání a osobní rozvoj? Proč si myslíte, že je potřeba se dále vzdělávat?
Myslím si, že tohle je velice dobrá otázka, jelikož lidé v ČR vzdělávání nevěnují tolik pozornosti jako jinde ve světě, a berou je jako ztrátu času a peněz. Mám ale pocit, že se situace začíná pomalu zlepšovat, což je moc dobře. Vidíme nárůst studentů jak na našich kurzech, tak i v MBA programu na LIGS University. Je potřeba, aby si lidé uvědomili, že studium je investicí do sebe sama. Znalosti získané během studia je posunou dále v kariéře a dodají zdravé sebevědomí. Například v obchodě se vzdělaný člověk automaticky stává důvěryhodnějším, což mu může přinést úplně nové možnosti. Takže všem doporučuji na sobě pracovat a studovat, jelikož se domnívám, že tato investice se několikanásobně vrátí.

Proč jste se rozhodl dále studovat? A proč právě na LIGS University?
V minulosti jsem studoval dvě vysoké školy, ale jednu z nich jsem nedokončil, jelikož mi studium skoro nic nedávalo. Hledal jsem školu, která mi předá nejen potřebné teoretické, ale také praktické znalosti. Ty by se měly získávat hlavně od lektorů, kteří by měli v daném oboru pracovat a být v něm úspěšní. Když jsem objevil LIGS University a přečetl jsem si o ní trochu více, hned jsem si domluvil osobní schůzku a posléze se zapsal ke studiu.

Jak jste byl se studiem spokojen a co vám dalo?
Byl jsem moc spokojený. Všechno je prostě perfektní, ať už se jedná o vedení, tutory nebo lidi, kteří se o studenty starají. Myslím, že jsem v osobním i pracovním životě dost náročný člověk, ale tady všechno fungovalo k mé spokojenosti. Na této škole si studentů opravdu váží a se vším vám ihned pomůžou. Jsem moc rád, že jsem na LIGS University úspěšně absolvoval dva programy.

Jaký předmět nebo oblast studia pro Vás byla nejvíc přínosná a zajímavá? Jednoduše řečeno, co Vás na studiu bavilo nejvíc?
Mě bavilo skoro všechno. Samozřejmě, člověk pro studium musí něco udělat a učit se, což někteří můžou brát jako omezení. Já jsem ale tyto informace potřeboval do své praxe, proto se mi učilo dobře, neboť jsem věděl a cítil, že nové poznatky v praxi využiji. Cítil jsem na sobě, jak mě vzdělání posunuje dál, a dnes ve vedení společnosti opravdu funguji úplně jinak.

Které z nově nabytých informací jste nejvíce využil ve své praxi?
Využil jsem cenné informace z oblasti manažerské etikety, marketingu, online reklamy a řízení lidských zdrojů. Tohle všechno využívám denně ve své praxi, a také další dovednosti a znalosti, o kterých jsem měl povědomí. Během navazujícího studia programu Ph.D. jsem se naučil zajímavé věci týkající se publikování, výzkumu a psaní článků, které jsem momentálně využil během psaní ebooků z oblasti realitní činnosti. Takže opravdu mohu říci, že znalosti načerpané během studia na LIGS University využívám ve své praxi, přičemž mě jako člověka posunuly i v osobní rovině, za což jsem vděčný.

A co pro Vás bylo během studia nejtěžší?
Nejtěžší je rozhodnutí začít studovat, což jsem ale zvládl hned dvakrát. Další těžkou věcí je skloubit studium s pracovním a soukromým životem. Já jsem opravdu hodně vytížený člověk a mám 4 děti, takže vidíte, že to jde. Vše samozřejmě záleží na vašem time managmentu, prioritách a důslednostech. Pokud tohle všechno máte, tak studium zvládnete.

Co je Vaším životním krédem?
Mým mottem je: "Život je otázkou priorit." Pokud má člověk dostatečnou vůli, stanoví si prioritu a jde si za ní, ať už je to v práci, během studia či v soukromém životě. Pokud mi někdo řekne, že na něco nemá čas, tak na to odpovím: "Čas je vždycky na všechno, ale je otázkou priorit, co kdy udělám."

Co je Vaším životním cílem?
Mým životním cílem je být dobrý a poctivý člověk a stát se jedním z nejlepších ve svém oboru. Chci na sobě stále pracovat, vzdělávat se a pokračovat ve své snaze pomáhat potřebným.

Lucie Mazáčová