Únor potvrdil sestupný trend úrokových sazeb

Únor potvrdil sestupný trend úrokových sazeb

24.3.2024 - Během února pokračoval relativně strmý pokles nabídkových úrokových sazeb, který jsme zaznamenali už zkraje roku. Česká národní banka začátkem února snížila dvoutýdenní reposazbu už na 6,25 %, což znamenalo další zásadní impuls ke zlevňování. K dalšímu snížení sazeb ze strany ČNB došlo 20. března 2024.

Nabídkové sazby meziměsíčně poklesly o 0,11 p. b. na hodnotu 5,76 %. Stále více se však setkáváme i s nabídkami pod pětiprocentní hranicí. V meziročním srovnání činil pokles již 0,4 p. b.

Podobný pokles vidíme také u reálných sazeb, které sledujeme ve spolupráci se společností Golem Finance. Hypoteční experti této společnosti sjednávali únorové úvěry s průměrnou úrokovou sazbu 5,56 %, což je o 0,1 p. b. méně než v lednu. Meziročně je pokles o něco vyšší, a to 0,42 p. b. Odchylka od nabídkových sazeb se stále pohybuje kolem dvou desetin.

Bankovní rada ČNB snížila s platností do 21. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o dalších 0,5 procentního bodu na 5,75 %. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,75 % a lombardní sazby na 6,75 %. 

Hypoteční trh v lednu přinesl snížení produkce, které bylo z velké části dáno sezónními vlivy. V únoru se tak dalo očekávat oživení i s ohledem na klesající úrokové sazby a obecně výhledy ekonomiky do dalšího průběhu roku. Dle našich předběžných odhadů by se objem poskytnutých hypoték měl pohybovat mezi 13 a 15 mld. Kč (objem je za banky).

Opět by se jednalo o zásadní meziroční nárůst, tentokrát v rozmezí 80 – 110 %. Zároveň je však nutné podotknout, že jsou tyto nárůsty dány zejména slabšími výkony ze začátku loňského roku. Ve srovnání s předchozími lety má hypoteční trh stále co dohánět. Například v rekordním roce 2021 bylo v únoru sjednáno v hypotékách přes 32 mld. Kč.

Produkce hypoték jen s mírným poklesem

Předběžná čísla z trhu financování bydlení naznačují, že jsme se začátkem roku nevyhnuli meziměsíčnímu poklesu produkce. Ten zaznamenáváme pravidelně a je dán sezónními vlivy přelomu roku. Náš odhad ukazuje, že by tentokrát nemusel být propad tak markantní.  Objem 13,5 mld. Kč by zároveň znamenal výrazný meziroční posun, ale to zejména kvůli podprůměrnému začátku loňského roku, který byl nejslabší od roku 2011.

Vše naznačuje, že na prahu roku 2024 trh financování bydlení oživuje a není to jen zásluhou klesajících úrokových sazeb, ale třeba i zmíněným zrušením limitu DTI nebo zlepšující se situací domácností.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Urokove_sazby_mirne_klesajiÚrokové sazby mírně klesají, koupě investiční nemovitosti bude výhodnější







Leden_prinesl_nejvetsi_pokles_sazeb_hypotecnich_uveruLeden přinesl největší pokles sazeb hypotečních úvěrů za poslední rok







Rok_2024_prinese_oziveni_na_trhu_hypotekRok 2024 přinese oživení na trhu hypoték







CNB_zmirnila_podminky_pro_ziskani_hypotecniho_uveruČNB zmírnila podmínky pro získání hypotečního úvěru







Co_vse_je_treba_zohlednit_pri_nakupu_investicni_nemovitostiCo vše je třeba zohlednit při nákupu investiční nemovitosti




 

Petr Polák

odebírat zprávy